Ring Oss: 47 920 820 | E-post: dyrlegevakten@gmail.com | Kart |

Tannbehandling

Tannverk er et hyppig problem hos smådyr. Veldig ofte går dyrene rundt med kroniske problemer uten at eigeren vet om det. Tegn på tannproblemer kan være dårlig ånde, forandring i spisemønsteret, sleving/sikling, løse tenner, blod fra tannkjøttet. Ånden til hunder og katter skal til normalt ikke lukte vondt.

Plakk og tannstein: Plakk er et belegg av celler, proteiner og matrester som dannes på tennene. Blir ikke dette pusset vekk reagerer det med mineraler og danner tannstein, som ikke går vekk ved tannpuss.

Tannstein sitter på tennene og irriterer tannkjøttet, bakterier og matrester samler seg mer opp og man får betennelser i tannkjøttet, tannen kan etterhvert få dårligere feste i tannkjøttet og tannen blir tilslutt løs. 

Vi utfører tannrens der vi fjerner tannstein og plakk ved hjelp av ultrasonisk rens og deretter polering slik at tennene får en jevn overflate og derved ny tannstein ikke kommer tilbake så raskt. Tenner og munnhule får samtidig en fullstendig profesjonell undersøkelse av en kyndig veterinær. Vi utfører alle former for tanntrekk, gjør rotfyllinger og tar tannrøntgen dersom det er behov for å se nærmere på en tann. Røntgen blir tatt ved hjelp av et digitalt røntgen og en film som er tilpasset størrelsen på tannen. På denne måten får vi topp kvalitet på bildet og kan vurdere den individuelle tannens helse fullstendig. Dyret er i dyp sedasjon eller full narkose under tannbehandlingen da det er det tryggeste for både dyret og veterinæren. Vår behandling er profesjonell og med utstyr av topp kvalitet slik at dyret ditt får den aller beste behandling. Dette legger grunnlaget for våre priser. Det er viktig at eigere er oppmerksomme på hva man får i tilbudet dersom en tannrens koster veldig lite.

Gjennværende melketenner/dobbelt tannsett: Melketenner som ikke felles før de permanente har kommet ut kan skape problemer for de permanente tennene. Det blir mindre plass og de permanente kan få en feilplassering da melketennene tar deres plass. Matrester vil sette seg fast mellom tennene og kan forårsake betennelse (periodontitt). Vi annbefaler å trekke melketennene snarest mulig dersom de ikke har blitt felt innen de permanente begynner å komme. Gjennværende melketenner er ofte et problem hos små hunderaser. Vi anbefaler en tannkontroll på hunder mellom 5-6 måneder for å oppdage problemer med tannfelling før det kan gjøre stor skade.

Rofylling av tenner hos hund og katt: Hunder og katter kan ofte knekke tennene i lek eller slosskamp, når de tygger på noe hardt osv. Knekker tannen slik at pulp blir eksponert er nerven blottet og dette er smertefult, etter en tid dør nerven, men det er fremdeles en ingangsportal for bakterier som kan danne en rotbyll. Dette er veldig smertefult. Ved en rotfylling fjerner man det døde vevet i roten, renser den, og fyller roten. Da unngår man å måtte trekke tannen. Dette er en smertefri prosedyre for dyret i stor kontrast mot å trekke tannen som er det andre alternativet. Ofte er det hjørnetenner som knekker og de har lange røtter og er veldig krevende å trekke og som oftest innebærer å måtte fjerne noe av beinvevet rundt roten. Rotfylling er en teknikk som krever ekstra kompetanse og erfaring. En rotfylling på et dyr kan som på mennesker slå feil, og må følges opp med regelmessig røntgen av tannen.  

Tannproblemer kan forebygges ved regelmessig kontroll og tannbehandlinger/rens hos veterinæren. Daglig tannpuss med enzymatisk pasta for hund/katt og rett foring er essensielt! 

  Root filling